Anonim Şirketlerde Sermaye Artırımı İçin Gerekli Belgeler

anonim şirketlerde sermaye artırımı için gerekli belgeler

Anonim Şirketlerde Sermaye Artırımının Tescili İçin İstenilen Evrak

Anonim şirketlerde sermaye artırımı için gerekli belgeler nelerdir diye merak ediyorsanız, cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. 

I. Tescil Başvurusu

I.a.Başvuru Süresi

A.Ş.’lerde artırım işleminin tesciline ilişkin başvuru otuz gün içerisinde yapılmalıdır. Bu otuz günlük süre;

  • Esas sermaye sisteminde genel kurul kararının alınmasını,
  • Kayıtlı sermaye sisteminde ise artırım işlemlerinin tamamlandığına ilişkin yönetim kurulu kararının alınmasını

izleyen günden itibaren başlar.

Tescil, şirketin yönetim kurulu tarafından istenir. Tescil başvurusu, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili müdürlüğüne yapılır.

I.b.Artırımı Tescil Ettirmemenin Hukuki Sonuçları

Artırım, genel kurul veya yönetim kurulu kararı tarihinden itibaren üç ay içerisinde tescil edilemez ise, alınan genel kurul kararı ya da yönetim kurulu kararı geçersiz hale gelir. Yine, eğer Bakanlık izni alınmış ise, bu izin de geçersiz hale gelir.

Bu hususu doğrulayan ticaret sicili müdürlüğü yazısı ilgili bankaya verilir. Bunun üzerine, kurucular tarafından ödenen bedeller banka tarafından sahiplerine geri verilir.

II.Ticaret Sicili Müdürlüğüne Verilecek Belgeler

Artırımın tescili için ticaret sicili müdürlüğüne aşağıdaki belgeler verilir:

a) Esas sözleşme değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketlerde bu izin veya uygun görüş yazısı.

b) Esas sermaye sisteminde artırıma ilişkin genel kurul kararının, kayıtlı sermaye sisteminde ise yönetim kurulu kararının noter onaylı örneği.

c) Artırılan sermayeyi oluşturan payların tamamının taahhüt olunduğunu gösterir değişik şirket sözleşmesi metni.

ç) Artırımın türüne göre yönetim kurulunca düzenlenmiş beyan.

d) Artırım sadece iç kaynaklardan veya sermaye taahhüdü yoluyla ya da sermaye taahhüdü ile birlikte iç kaynaklardan yapılıyorsa, sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket özvarlığının tespitine, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ya da denetime tabi şirketlerde denetçinin bu tespitlere ilişkin raporu.

e) Konulan ayni sermaye ile artırım sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları.

f) Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı.

g) Ayni sermaye olarak konulan taşınmazın, fikri mülkiyet haklarının ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge.

ğ) Rüçhan haklarının sınırlandırılması veya kaldırılmasının gerekçelerini, yeni payların primli ve primsiz çıkarılmasının sebeplerini ve primin nasıl hesaplandığını gösterir yönetim kurulu raporu.

h) Şirket sözleşmesinin ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun pay bedellerinin ödenmelerine ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, pay bedellerinin en az % 25’inin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’na uygun olarak bankaya yatırıldığını gösterir banka mektubu.

ı) Genel kurulun şirket sözleşmesinin değiştirilmesine veya yönetim kuruluna artırım konusunda yetki verilmesine dair kararı ile yönetim kurulunun artırıma ilişkin kararı imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını ihlal edici mahiyette ise, imtiyazlı pay sahipleri özel kurulunun alacağı kararın noter onaylı örneği ile genel kurul kararına olumsuz oy verenlerin, en az nisabı oluşturan sayıda imzalarını içeren liste ve ortak bir tebligat adresi.

i) 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 39.maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılacak ödemenin (artırılan tutarın onbinde dördü) gerçekleştirildiğini gösterir belge.

Artırımın değişik şirket sözleşmesinde taahhüt edilmemesi halinde, TTK’nın 459. maddesine uygun olarak düzenlenmiş taahhüt sahibinin imzasını taşıyan iştirak taahhütnameleri de ticaret sicili müdürlüğüne verilmelidir.

III.Artırımın Tescili

Artırıma ilişkin olarak aşağıdakiler tescil edilir:

a) Artırımı temsil eden payların tamamının değişik şirket esas sözleşmesi ile ya da iştirak taahhütnameleriyle taahhüt edildiği.

b) Esas sermaye sisteminde artırıma ilişkin genel kurul kararı, kayıtlı sermaye sisteminde ise yönetim kurulu kararı.

c) Artırımdan sonraki esas sermaye veya kayıtlı sermaye sisteminde kayıtlı sermaye tavanı ve çıkarılmış sermayenin tutarı.

ç) Artırımdan sonra sermayeyi oluşturan payların türleri, itibari değeri ve sayısı ile pay senetlerinin hamiline veya nama yazılı oldukları.

d) Şirket sözleşmesinin sermayeye ilişkin maddesinin artırımdan sonraki yeni metni.

e) Artırımın şirketin serbestçe tasarruf edebileceği iç kaynaklardan yapılması halinde bu husus.

f) Varsa oy hakkında imtiyazlı paylar ve bunlara bağlı imtiyaz konuları.

g) Varsa pay devri sınırlandırmaları.

ğ) Rüçhan haklarının sınırlandırılması, kaldırılması veya primli hisse senedi çıkarılması halinde bunların; gerekçelerini, yeni payların primli ve primsiz çıkarılmasının sebeplerini ve primin nasıl hesaplandığını gösterir yönetim kurulu raporu.

h) Varsa imtiyazlı pay sahipleri özel kurulu kararı ile birlikte genel kurul kararına olumsuz oy verenlerin, en az nisabı oluşturan sayıda imzalarını içeren liste ile ortak bir tebligat adresi.

IV.Diğer Sicillere Yapılacak Bildirim

Sermaye olarak konulan ve tapu, gemi ve fikri mülkiyet ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların şirket adına tescilinin gecikmeksizin yapılması gerekir. Bu amaçla, ticaret sicili müdürlüğü tarafından artırımın tescili ile eş zamanlı olarak ilgili sicillere bildirimde bulunulur.

Anonim şirketlerde sermaye artırımı için gerekli belgeler hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şirketler Hukuku alanında verdiğimiz eserler ve 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size en iyi hizmeti sunmaya hazırız. Ayrıca, şirketlere ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşabileceğiniz Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne göz atabilirsiniz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?