Endüstri Bölgesi Kuruluş Başvurusu, Yer Seçimi ve Bölgenin İlanı
Endüstri bölgesi kuruluşu hakkında bilgi arıyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz. Yazımızda bu bölgeler için EB kısaltmasını kullanacağız.
EB Nedir?
Ülke ekonomisini uluslararası rekabet edebilir bir yapıya kavuşturmak, teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yabancı sermaye girişini hızlandırmak ve özellikle üretim maliyetleri açısından büyük ölçekli yatırımlar için uygun sanayi alanları oluşturmak üzere 4737 sayılı Kanun uyarınca kurulan yahut kurulacak olan bölgelerdir.
İhtisas EB – Karma EB
Kalkınma planlarında belirtilen ileri teknoloji sektörlerinden birini kullanan ve araştırma geliştirmeye imkân tanıyan bilişim teknolojisi, tıp teknolojisi ve tarımsal sanayi gibi aynı alanlarda faaliyet gösteren bölgedir. Bu nitelikte olmayanlara ise Karma EB denir.
Özel EB
Önerilen alanın en az % 51’inin mülkiyetine ve/veya varsa süreleri ile sınırlı olmak kaydıyla irtifak hakkına veya kullanma iznine sahip gerçek ya da tüzel kişilerin başvurusu üzerine ilan edilen veya edilebilecek olan bölgelerdir.
Kuruluş Başvurusu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
- Kurum ve kuruluşların veya yönetici şirketin başvurusuna istinaden
- Ya da resen
yer seçimi etüdü yapmak suretiyle karma yahut ihtisas EB kurulması önerisinde bulunabilir.
Karma veya ihtisas EB kurulması talebinde bulunan kurum ve kuruluşlar veya yönetici şirket; talepleriyle ilgili fizibilite raporunu hazırlayarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurur.
Sunulan fizibilite raporunun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından incelenmesinin ardından uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça yer seçimi etüdü yapılır. Söz konusu fizibilite raporunun uygun bulunmaması durumunda ise başvurunun uygun bulunmadığı başvuru sahibine bildirilir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resen yapılan çalışmalarda söz konusu fizibilite raporu Bakanlıkça hazırlanır ya da hazırlattırılır. Fizibilite raporu sonucunda Bakanlıkça karma veya ihtisas endüstri bölgesi kurulması kararının verilmesi durumunda yer seçimi etüdü yapılır.
Yer Seçimi Etüdü
Başvurunun uygun bulunması durumunda yer seçimi etüt çalışmalarına başlanır.
Etüdü yapılacak alanlar hakkında görüş, bilgi, belge ve haritalar; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilebilir. Etüdün hazırlanması sırasında ihtiyaç duyulacak haritaların temini, harita çoğaltılması, fotoğraf ve/veya video çekimi ve bunların çoğaltılması, araç gereç temini gibi masraflar, başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişiler tarafından karşılanır.
En geç otuz gün içinde nihai kurum görüşlerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bildirilmesi zorunludur. Bu süre içerisinde görüşünü bildirmeyen kurumların görüşü Bakanlık tarafından olumlu kabul edilir.
Bununla birlikte,
- Etüdü yapılacak alanlarda yürürlükteki imar planlarında uygun büyüklükte ve nitelikte sanayi alanı var ise bu alanlar için imar planını onaylayan kurumun ve üst ölçekli planlara uygunluğu yönüyle ilgisine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya ilgili büyükşehir belediye başkanlığının görüşünün alınması,
- Etüdü yapılacak alanın 1/12/2018 tarihli ve 30612 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Alanlarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında sınırların kesinleştirilmesi halinde
yukarıdaki ikinci ve üçüncü paragraflarda belirtilen hükümler uygulanmaz.
İhtiyaç duyulan görüş, bilgi, belge ve haritaların temin edilmesinin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından mahallinde yer seçimi etüdü yapılarak talebin ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyüklükte alanlar tespit edilir.
Tespit edilen alanlara ilişkin olarak uygun ölçekte eşik analizi haritası ile yer seçimi etüt raporu hazırlanır.
Görüş İstenilen Kurum ve Kuruluşlar
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yer seçimi etüdü yapılacak alanlar hakkındaki görüşleri,
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
- Tarım ve Orman Bakanlığı,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı,
- Milli Savunma Bakanlığı,
- Sağlık Bakanlığı,
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,
- İlgili kalkınma ajansı genel sekreterliği ile il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı;
- Tespit edilen alanların belediye sınırları içerisinde olması halinde ise ilgili belediyenin veya büyükşehir belediyesinden
talep eder.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gerekli görmesi halinde, diğer kurum ve kuruluşların da görüşlerini alabilir.
Bölgenin İlanı
Yer seçimi etüt çalışmasının tamamlanmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından özet değerlendirme raporu hazırlanır.
EB ilanına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Resmî Gazete’de yayımlanması ile bölge alanı kesinleşir. Bölge sınırları dışında kalan ancak trafo, yol bağlantısı gibi altyapı için gerekli olan araziler de Cumhurbaşkanı kararına istinaden EB alanına dâhil edilebilir.
EB olarak ilan edilen alanlar yatırım için gerekli olan sosyal, idari, lojistik, ticari vb. faaliyetler haricinde hiçbir şekilde başka amaçlarla kullanılamaz.
Endüstri bölgesi kuruluşu hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Sanayi Bölgeleri Hukuku ile ilgili içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşabileceğiniz Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.