Endüstri Bölgelerinin Sağladığı Avantajlar
Endüstri bölgesinin avantajları nedir diye merak ediyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz. Yazımızda bu bölgeler için “EB” kısaltmasını kullanacağız.
- Projesine göre EB’nin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanabilir. (Yalnızca Yönetici Şirket tarafından yönetilen EB’lere sağlanan bir imkandır. Özel EB’lerdeki tüm altyapı harcamaları başvuru sahibi tarafından karşılanır.)
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından özel mülkiyete konu alanlar kamulaştırılabilir.
- Halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt raporu, imar ve parselasyon planları, altyapı ve üstyapı projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanır.
- Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni ve işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilir. Söz konusu izin ve ruhsatlar için herhangi bir harç alınmaz.
- Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. (EB dışında bu süre en fazla 30 yıl olarak uygulanmaktadır.)
- İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde biri oranında belirlenir. (EB dışında rayiç bedelin minimum yüzde ikisi olarak uygulanmaktadır. EB dışındaki hazine arazilerine göre minimum 8-10 kat daha indirimli irtifak hakkı tesis edilebilmektedir.)
- Üretime geçen yatırımcılar, irtifak hakkı tesis edilen parseli, üzerindeki muhdesatın bedeli alınmaksızın rayiç bedel üzerinden doğrudan satın alabilir.
- Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.
- EB içerisinde yer alan bütün binalar emlak vergisinden muaftır.
- Arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.
- EB’de yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaftır.
- 4737 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi gereği EB’lere, Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir.
Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/sanayi-bolgeleri/, Erişim : 01/01/2025
Endüstri bölgesinin avantajları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Sanayi Bölgeleri Hukuku ile ilgili içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşabileceğiniz Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.