Genel Kurul Çağrısı Nasıl Yapılır?

Anonim Şirkette Genel Kurulu Toplantıya Çağırma Yetkisi ve Hakkı

Genel kurul çağrısı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu yazımızı okumalısınız. Anonim şirketlerin pay sahipleri, pay sahipliği haklarını en geniş anlamda şirketin GK toplantılarında kullanma fırsatına sahiptirler. 

GK toplantılarında, pay sahipleri şirketin önceki döneme ait iş ve işlemlerini inceleme, finansal tabloları değerlendirme, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu gözden geçirme ve uygun bulurlarsa yönetim kurulunu ibra etme haklarına sahiptir. 

Ayrıca, GK’da yönetim kurulu üyelerinin seçimi ve gerekirse görevden alma kararları alınır. Kâr dağıtımına dair kararlar alınır. Şirket esas sözleşmesinde değişiklik yapılabilir. Şirket sermayesi artırılabilir. Yine Kanunla GK’a tanınmış diğer konularda karar verilebilir.

Yönetim Kurulunun GK’u Çağırma Yetki ve Görevi

GK, yönetim kurulu gibi sürekli bir organ değildir. Türk Ticaret Kanunu’na göre, anonim şirketlerde olağan GK toplantılarının her hesap dönemi sonunda üç ay içinde yapılması zorunludur. Olağanüstü GK’un ise belirli bir zamanı yoktur. Gk’u toplantıya çağrıma görev ve yetkisi, TTK ile yönetim kuruluna verilmiştir.

Yönetim Kurulu’nun GK’u Çağırmaması Durumunda İzlenecek Yol

Eğer yönetim kurulu GK’u çağırma görevi yerine getirmiyorsa ya da yerine getiremiyorsa, yasal yollara başvurulur. Örneğin, üç ortaklı bir anonim şirkette yönetim kurulu sadece bir üyeden oluşabilir. Bu üye diğer ortakları bilgilendirmekten kaçınıyor. Usulsüz işlerinin açığa çıkmasını önlemek istiyor. Bu nedenle de GK’u toplantıya çağırmıyor olabilir. Veyahut birden fazla üyeli yönetim kurulunda yetersayı kaybedilmiş veya ihtilaf nedeniyle toplantı yapılamıyor olabilir.

Azlığın GK’u Toplantıya Çağırma Hakkı ve Usulü

  • Yönetim kurulu düzenli olarak toplanamıyorsa veya gerekli toplantı nisabı sağlanamıyorsa, pay sahiplerinden biri mahkemeye başvurarak GK toplantısını çağırmak için izin alabilir.
  • Yönetim kurulu mevcutsa ancak GK’u toplantıya çağırmaktan kaçınıyorsa, azınlık pay sahipleri, gerekçeleri ve gündemi belirterek yazılı bir talep ile yönetim kurulundan GK’u toplantıya çağırmasını isteyebilirler. Bu talep noter aracılığıyla yapılmalıdır.
  • Azlığın çağrı veya gündem maddelerine ilişkin talepleri yönetim kurulu tarafından reddedilirse veya taleplere yedi iş günü içinde cevap verilmezse, aynı pay sahipleri şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurarak GK’un toplantıya çağrılmasını talep edebilirler. Mahkeme, GK toplantısının yapılmasını gerekli görürse, toplantının gündemini düzenlemek ve Kanun hükümlerine uygun şekilde çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atanır.

GK Toplantısını Yapmamak Şirketin Feshine Sebep Olabilir.

GK’un uzun süre toplanmaması, şirketin zorunlu organlarından olan GK’un yokluğu olarak değerlendirilir. Bu durum pay sahiplerine, Ticaret Bakanlığı’na ve hatta şirket alacaklılarına şirketin feshi için dava açma hakkı verir.

Anonim şirketlerin pay sahiplerinin GK toplantılarının düzenlenmesi konusundaki hakları ve yönetim kurulunun görevlerini yerine getirmeme durumunda atılması gereken adımlar ilgili mevzuatta detaylı bir şekilde yer almaktadır. Pay sahipleri, yönetim kurulu tarafından yapılmayan toplantı çağrıları ve diğer işlemler için yasal haklarını kullanarak gerekli adımları atabilirler.

Genel kurul çağrısı nasıl yapılır konusunda hala sorularınız mı var? Bu konuda hazırladığımız danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve uzman desteği almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve Şirketler Hukuku alanında 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?