Şahıs İşletmelerinin Tescili ve Kayıtlarının Silinmesi
Gerçek kişi ticari işletmesi, kısaca şahıs işletmesi olarak da bilinmektedir. Şahıs işletmesinin tescili ve terkini hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Tescil Başvurusu için Gerekli Belgeler
Şahıs işletmesinin tescili için başvuruda bulunulurken;
a) Tacirin adı, soyadı, yerleşim yeri, kimlik numarası ve varsa ticari işletmeyi temsile yetkili kişilerinin adı, soyadı, yerleşim yeri, kimlik numarası ile bu bilgilerin yer aldığı taahhütname ya da başvuru dilekçesi,
b) İşletme sahibinin veya temsilci olarak yetkilendirilen kişinin, Kanunun 40. maddesine uygun düzenlenmiş imza beyannamesi,
ticaret sicili müdürlüğüne teslim edilir.
Şahıs İşletmesinin Tescili
Şahıs işletmesine ilişkin olarak aşağıdaki bilgiler tescil edilir:
a) Ticaret unvanı.
b) MERSİS numarası.
c) İşletme konusu.
ç) İşletme sahibinin adı, soyadı, vatandaşlığı, yerleşim yeri ve kimlik numarası.
d) İşletmenin merkezi.
e) Varsa temsilcinin adı, soyadı, yerleşim yeri, kimlik numarası ve temsil yetkisinin kapsamı.
f) Varsa tahsis edilen sermaye.
İşletme sahibinin hukuki ehliyetini etkileyen durumlar (velayet, vesayet, yasal danışmanlık gibi) tescil edilir ve bu durumda olan kişiler (veli, vasi ya da yasal danışman) kaydedilir. Bu durumlar sonradan meydana gelirse, aynı işlem uygulanır.
Taahhütnamede yer alan bilgilerin değişmesi durumunda, bu değişiklikler de tescil edilir.
Şahıs İşletmesinin Kaydının Silinmesi
- Şahıs işletmesinin faaliyeti sona erdiğinde veya başka bir kişiye devredildiğinde, ticaret unvanının silinmesi için başvuru, işletme sahibince onbeş gün içinde ticaret sicili müdürlüğüne yapılır.
- İşletme sahibinin vefatı durumunda, mirasçılardan biri silinme talebinde bulunursa, işletmenin kaydı silinir. Ticari faaliyet devam ediyorsa, mirasçılar anlaşarak, yeni bir sahip belirleyip, işletmeyi kendi adlarına tescil ettirebilir.
- Ticari faaliyetini terk eden şahıs işletmeleri, resmi makamdan alınacak yazı ile kayıttan silinir.
- Ticari faaliyetini terk eden şahıs işletmesi, 2004 sayılı Kanunun 44. maddesine göre terk dilekçesi ile birlikte mal beyanında bulunmak zorundadır.
Gerçek kişi ticari işletmesi hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şirketler Hukuku alanında verdiğimiz eserler ve 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size en iyi hizmeti sunmaya hazırız. Ayrıca, şirketlere ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne göz atabilirsiniz.