Hisse Senedi Bastırmak Zorunlu mudur?

Hisse senedi bastırmak zorunlu mudur

Anonim Şirketler Hisse Senedi Bastırmak Zorunda mıdır?

Hisse senedi bastırmak zorunlu mudur diye merak ediyorsanız, bu yazımızı okumalısınız. Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (ETK) döneminde hisse senedi terimi kullanılmıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile bu terim yerini pay senedine bırakmıştır. 

ETK’da pay senetleri ile ilgili düzenlemelerin bazıları yeni TTK’ya aynen geçirilmiştir. Örneğin, TTK’ya göre de pay senetleri ya hamiline ya da nama yazılı olmalıdır. Yine, bedeli tamamen ödenmemiş paylar için sadece hamiline yazılı pay senetleri çıkarılabilir. 

Ancak, TTK, pay senetlerinin bastırılması konusunda ETK’dan farklı bir düzenleme getirmiştir. ETK’da pay senetlerinin nasıl basılacağı detaylı bir şekilde düzenlenmişken, anonim şirketlere senet bastırma zorunluluğu getirilmemiştir. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ise, anonim şirketlere pay senedi bastırma yükümlülüğü getirmiştir.

Hamiline Yazılı Paylar İçin Senet Çıkarma Zorunluluğu

Payları hamiline yazılı olan anonim şirketlerde, pay senedi bastırılması şarttır. Yönetim kurulu, pay bedellerinin tamamının ödenmesinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini çıkarmak ve pay sahiplerine dağıtmak zorundadır.

Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilân edilir. Ayrıca şirketin internet sitesine konulur.

Nama Yazılı Paylar İçin Senet Çıkarma Zorunluluğu

Payları nama yazılı olan anonim şirketlerde, senet çıkarma zorunluluğu bir koşula bağlanmıştır. Bu koşul, azlığın senet çıkarılmasını talep etmesidir. TTK’nın 486. maddesine göre, azlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılır.

Azlık istemez ise, pay senedi bastırma yükümlülüğü doğmaz. Azlığın talebi üzerine, sadece azlık için değil, tüm nama yazılı pay sahipleri için pay senedi çıkarılır.

Tabi, azlık talebi olmasa da, şirket kendi isteği ile pay senedi çıkarabilir. Bunun önünde yasal herhangi bir engel yoktur.

Payları Hem Nama Hem Hamiline Yazılı Olan Şirketlerde Senet Çıkarma Zorunluluğu

Bazı anonim şirketler, sermayelerinin bir kısmını hamiline, bir kısmını ise nama yazılı paylardan oluşturmuş olabilir. Bu durumda, yukarıda belirtilen kurallar pay senedi türüne göre ayrı ayrı uygulanır.

Şöyle ki, hamiline yazılı payların bedeli ödendikten sonra yönetim kurulu karar alır ve pay senetlerini çıkarır. Nama yazılı pay senetleri ise, azlık isterse zorunlu olarak çıkarılır.

Pay Senedinde Bulunması Gereken Bilgiler

Pay senedi çıkaran şirketler için, senetlerde bulunması gereken bilgileri belirleyen bazı düzenlemeler de mevcuttur. TTK’nın 487. maddesine göre, pay senetlerinde aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekmektedir:

  • Şirketin ticaret unvanı,
  • Şirketin sermaye tutarı,
  • Şirketin kuruluş tarihi,
  • Şirketin kuruluş tarihindeki sermaye tutarı,
  • Çıkarılan pay senedinin tertibi,
  • Çıkarılan pay senedinin tertibinin tescil tarihi,
  • Senedin türü ve itibari değeri,
  • Senedin kaç pay içerdiği.

Nama yazılı pay senetlerinde, yukarıdaki bilgilere ek olarak şu bilgilerin de yer alması gerekmektedir:

  • Senet sahibinin adı ve soyadı veya ticaret unvanı,
  • Senet sahibinin yerleşim yeri,
  • Pay senedi bedelinin ödenmiş olan miktarı.

Senetlerin geçerlilik kazanabilmesi için, şirket adına imza etmeye yetkili olanlardan en az iki kişi tarafından imzalanması gerekmektedir. Nama yazılı pay senetleri ayrıca şirketin pay defterine kaydedilmelidir.

Hisse senedi bastırmak zorunlu mudur diye hala aklınıza takılan sorular varsa, detaylı bilgi ve uzman desteği almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve Şirketler Hukuku alanında 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?