Kamusal Ticari İşletmeler

Kamusal ticari işletmeler

Kamu Tüzel Kişileri ile Kamuya Yararlı Dernekler ve Gelirinin Yarısından Fazlasını Kamu Görevi Niteliğindeki İşlere Harcayan Vakıflara Ait Ticari İşletmelerin Tescili ve Kayıtlarının Silinmesi

Kamusal ticari işletmelere ilişkin tescil ve terkin prosedürü hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Tescil Başvurusu için Gerekli Belgeler

İşletmenin tescil başvurusunda, aşağıdaki belgeler ticaret sicili müdürlüğüne verilir:

a) Dernek veya vakfın unvanı, merkezi, vergi kimlik numarası; işletmeyi temsile yetkili kılınan kişilerin adı ve soyadı, yerleşim yeri, kimlik numarasının da yer aldığı Ticaret Sicili Yönetmeliği’nde öngörülen taahhütname veya bu bilgilerin yer verildiği başvuru dilekçesi.

b) İşletmeyi temsile yetkili kişilerin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca düzenlenmiş imza beyannamesi.

c) Dernek tüzüğünün veya vakıf senedinin aslı ile birlikte ibraz edilmek kaydıyla bir örneği veya noter onaylı örneği.

ç) Taahhütnamede veya başvuru belgesinde yer almaması halinde dernek veya vakıf yöneticilerinin bu göreve seçilmelerine ilişkin yetkili organ kararının örneği.

d) İşletmenin kurulmasına ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.

e) İşletmeye ayrılan sermayenin miktarı.

f) Dernek veya vakıf organının sermayenin tahsisine ilişkin kararının noter onaylı örneği.

Vakıf, dernek ve kamu tüzel kişilerinin işletme kurabilmesinin resmi bir makamın iznine veya onayına bağlı olduğu hallerde, izni veya onayı gösteren belge de ticaret sicili müdürlüğüne verilir.

İşletmenin Tescili

İşletmenin tescilinde aşağıdaki olgular tescil edilir:

a) Kamu tüzel kişisinin, derneğin veya vakfın unvanı ve merkezi.

b) Dernek veya vakfın amacı ve gelir kaynakları.

c) Ticaret unvanı.

ç) MERSİS numarası.

d) İşletmenin merkezi ve açıkça belirtilmiş konusu.

e) İşletmenin yönetim ve temsili ile görevlendirilmiş kişilerin adı ve soyadı, vatandaşlığı, kimlik numarası, yerleşim yeri, temsil ve imza şekli.

f) Dernek veya vakfın yönetimi ve temsili ile görevlendirilmiş kişilerin adı ve soyadı, vatandaşlığı, kimlik numarası ve yerleşim yeri.

g) İşletmenin kuruluş kararının tarihi ile varsa sayısı ve hangi organ tarafından verildiği.

ğ) Sermaye tahsis edilmişse, tahsis olunan sermaye miktarı.

Tescil edilmiş olgularda meydana gelen her türlü değişiklik de aynı usulle tescil edilir.

İşletmenin Kaydının Silinmesi

Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ve diğer kamu tüzel kişileriyle kamuya yararlı dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflara ait işletmeler faaliyetlerine son verebilir. Bu gibi hallerde, bunların yetkili organı tarafından alınmış kararın noter onaylı bir örneği ile işletmeye ait aktif ve pasiflerin sıfırlandığını gösterir yetkililerce imzalanmış beyan ticaret sicili müdürlüğüne ibraz edilir. Başvuru üzerine işletmenin kaydı ticaret sicilinden silinir.

Vakfın veya derneğin tüzel kişiliğinin sona erdiğinin ilgili resmi makam tarafından bildirimi halinde ise işletmeye ait kayıtlar resen silinir.

Kamusal ticari işletmeler hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şirketler Hukuku alanında verdiğimiz eserler ve 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size en iyi hizmeti sunmaya hazırız. Ayrıca, şirketlere ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne göz atabilirsiniz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?