Limited Şirket Kurmak İçin Ne Gerekir? Şirketin Kuruluş Belgeleri Nelerdir?
Limited şirket kurmak için gerekenler nedir diye merak ediyorsanız, cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
I. Kuruluş Başvurusu
I.a.Başvuru Süresi
Limited ortaklığın kuruluşunun tesciline ilişkin başvuru otuz gün içerisinde yapılmalıdır. Bu otuz günlük süre; kurucuların tamamının şirket sözleşmesini ticaret sicili müdürlüğünde huzurda imzaladıkları tarihi izleyen günden itibaren başlar.
I.b.Kuruluş Belgeleri
Kuruluş başvurusunda ticaret sicili müdürlüğüne aşağıdaki belgeler verilir:
a) Kurucuların ticaret sicili müdürlüğünde huzurda imzaladıkları şirket sözleşmesi.
b) Ortak olmayan müdürler kurulu üyelerinin bu görevi kabul ettiklerine ilişkin yazılı beyanları.
c) Müdürler kurulunda bir tüzel kişinin bulunması halinde, tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı ve soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.
d) Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları.
e) Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı.
f) Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge.
g) Ayni varlıkların ve işletmenin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmeler.
ğ) Şirket müdürlerinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun 40. maddesi uyarınca düzenlenmiş imza beyannameleri.
h) Şirket sözleşmesinde pay bedellerinin belirli bir kısmının şirketin tescilinden önce ödenmesi öngörülmüşse, bu tutarın TTK’ya uygun olarak bankaya yatırıldığını gösterir banka mektubu.
ı) 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılacak ödemenin (kuruluş sermayesinin onbinde dördü) gerçekleştirildiğini gösterir belge.
II.Şirketin Tescili
Limited ortaklığın kuruluşunda aşağıdakiler tescil edilir:
a) Şirket sözleşmesinin tamamı.
b) Müdürlerin ve şirketi temsile yetkili diğer kişilerin adı ve soyadı veya unvanı, kimlik numarası ve yerleşim yeri veya merkezi.
c) Bir tüzel kişinin şirket müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte, tüzel kişi tarafından belirlenen ve tüzel kişi adına hareket eden gerçek kişinin adı ve soyadı, vatandaşlığı, yerleşim yeri ve kimlik numarası.
ç) Şirket sözleşmesinde hüküm bulunmadığı takdirde müdürlerin ortaklara ne şekilde bildirimde bulunacakları.
d) Bağımsız denetime tabi şirketlerde denetçinin adı ve soyadı veya unvanı, kimlik numarası, yerleşim yeri veya merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi.
III.Diğer Sicillere Yapılacak Bildirim
Kuruluşta sermaye olarak konulan ve tapu, gemi ve fikri mülkiyet ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların şirket adına tescili gerekir. Bu amaçla, ticaret sicili müdürlüğü tarafından şirketin tescili ile eş zamanlı olarak ilgili sicillere bildirimde bulunulur.
IV.Tescilin 3. Kişiler Hakkında Hüküm İfade Ettiği Tarih
Tescil edilmiş şirket sözleşmesinde yer alan hususlardan aşağıda sayılanlar, üçüncü kişiler hakkında sicil gazetesinde ilan edildiği; ilanın tamamı aynı nüshada yayımlanmamış ise son kısmının yayımlandığı günü izleyen iş gününden itibaren hukuki sonuçlarını doğurur:
a) Şirket sözleşmesinin tarihi.
b) Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunduğu yer.
c) Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış şekilde şirketin işletme konusu, şirket sözleşmesinde bu konuda bir hüküm varsa şirketin süresi.
ç) Esas sermayenin itibari değeri.
d) Gerçek kişi ortağın adı ve soyadı, yerleşim yeri, tüzel kişi ortakların unvanı, merkezleri ve her ortağın üstlendiği esas sermaye paylarının sayısı ve itibari değerleri.
e) Ayni sermayenin konusu ve bu tür sermayenin karşılığında verilecek esas sermaye payları, bir aynın devralınması halinde ilgili sözleşmenin konusu, sözleşmenin karşı tarafı, şirketin borçlandığı karşı edim, özel menfaatlerin içerik ve değeri.
f) Şirket sözleşmesinde öngörülmüş ise, intifa senetlerinin sayısı ve bunlara sağlanan hakların içeriği.
g) Müdürlerin ve şirketi temsile yetkili diğer kişilerin adı ve soyadı veya unvanı ve yerleşim yeri veya merkezi.
ğ) Temsil yetkisinin kullanılma şekli.
h) Bağımsız denetime tabi şirketlerde denetçinin adı ve soyadı veya unvanı, yerleşim yeri veya merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi.
ı) Şirket sözleşmesinde öngörülmüş bulunan imtiyaz, ek yükümlülük veya yan edim yükümlülükleri, esas sermaye payları ile ilgili önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları.
i) Şirket tarafından yapılacak olan ilanların şekli, türü ve şirket sözleşmesinde bu konuda bir hüküm bulunduğu takdirde müdürlerin ortaklara ne şekilde bildirimde bulunacağı.
Limited şirket kurmak için gerekenler hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şirketler Hukuku alanında verdiğimiz eserler ve 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size en iyi hizmeti sunmaya hazırız. Ayrıca, şirketlere ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşabileceğiniz Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne göz atabilirsiniz.