Limited Şirket Ortaklığından Ayrılma

Limited şirket ortaklığından ayrılma

Limited Şirket Ortaklığından Nasıl Ayrılabilirim?

Limited şirket ortaklığından ayrılma bazen gerekli olabilir. Kişinin şirkette ortak olarak kalması, hem kendisine hem de şirkete zarar veriyorsa, en doğru yol da budur. Ülkemizde en popüler ticaret şirketi türü limited ortaklıklardır.

Eski Kanunun zorunlu tutması sebebiyle bu şirketlerin genelde birden fazla ortağı vardır. Bu şirketlerde, ortaklar arasındaki uyuşmazlıklar genellikle şirket içindeki huzuru bozmaktadır. Şirket içi huzurun bozulması, ticari faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır.

Oysa, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, tek kişilik limited ortaklığa izin vermektedir. Bu yönüyle, ortakları arasında sorun yaşayan limitedlerde, kanunun sunduğu çeşitli çözüm yollarına başvurmak mümkündür. Böylece, ilişkilerin daha fazla bozulmaması ve şirketin varlığının tehlikeye düşmemesi önlenmiş olur.

Çıkma Hakkını Kullanarak Ayrılma

Ortaklar, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ndaki yasal haklardan faydalanarak şirket ile olan hukuki ilişkilerini kendi iradeleriyle sona erdirebilirler. Ortağın kendi iradesiyle şirketten çıkmasına, çıkma hakkı denilir. Şirket sözleşmesine dayanan çıkma hakkının kullanımı, bu konuda atılacak adımların başında gelir. Ancak, şirket sözleşmesinde çıkma hakkına yer veren limited ortaklık sayısı oldukça sınırlıdır.

Mahkemeye Başvurarak Çıkarma Hakkını Kullanma

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, ortaklıktan çıkma sürecinde sadece şirket sözleşmesi hükmünü tek çözüm olarak görmemiştir. TTK, ayrıca, ortağın haklı bir sebep ile mahkemeye başvurarak çıkma hakkını kullanabilmesini de sağlamıştır. Bu durum, çoğunluğun şirket sözleşmesinde değişiklik yapmayı reddetmesi halinde, ortaklıktan çıkma hakkının kısıtlanmasını önlemek amacıyla oluşturulmuştur.

Çıkmaya Katılma Hakkını Kullanarak Ayrılma

Ortaklıktan çıkma hakkının kullanılması, sadece ayrılmak isteyen ortak için değil, diğer ortaklar için de bir fırsat sunmaktadır. Diğer ortaklar, müdürlere bildirimde bulunarak veya çıkma davasına katılarak ortaklıktan çıkma seçeneğini değerlendirebilirler. Bu tür bir durum, birden fazla ortağın şirketten ayrılması ile sonuçlanabilir.

Özetlemek gerekirse, şirket sözleşmesinde özel hükümler bulunan limited ortaklıktan ayrılmak daha kolaydır. Bununla birlikte, şirket sözleşmesine ortaklıktan çıkma ile ilgili hüküm eklenirken konunun detaylı bir şekilde tartışılması, olası sonuçların göz önünde bulundurulması önemlidir. Ortaklıktan çıkmanın mali boyutları da dikkate alınmalı ve bu nedenle şirketin mali yapısının dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Eğer bir ortak, şirket sözleşmesine dayanarak çıkma talebinde bulunur veya çıkma davası açarsa, müdür veya müdürler kurulunun diğer ortakları bu durumdan derhal haberdar etmesi, şirketin, ortakların ve yöneticilerin çıkarları açısından faydalı olacaktır.

Limited şirket ortaklığından ayrılma ile ilgili daha detaylı bilgi ve uzman desteği için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve Şirketler Hukuku alanında 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?