Limited Şirket Ortaklığından Nasıl Ayrılırım?

Limited şirket ortaklığından nasıl ayrılırım

Limited Şirketlerde Ortaklıktan Çıkmanın Yolları

Limited şirket ortaklığından nasıl ayrılırım diye merak ediyorsanız, bu yazımızı okumalısınız. Şirket hissedarları arasında, aynı aileden olsalar bile çeşitli sorunların, anlaşmazlıkların ve huzursuzlukların yaşanması olasıdır. Bu tür küçük anlaşmazlıklar ve tartışmalar, iş hayatının bir parçası olarak kabul edilebilir. İdeal olarak, bu huzursuzlukların zaman içinde çözüme kavuşması ve ilişkilerin normale dönmesi beklenir.

Şirket İçi Huzursuzluklar ve Tek Kişilik Şirket Olanağı

Ancak bazen durum daha da kötüleşebilir. Aile içindeki kişiler, örneğin baba ve oğul veya kardeşler, hukuki mücadelelere girebilirler. Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu döneminde, limited ortaklıkların en az iki kişiyle kurulması zorunluydu. Ancak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile tek kişilik limited ortaklığa izin verilmiştir. Bu kolaylık, kurulan şirketlerin büyük bir kısmının tek kişilik olduğunu göstermektedir. Bu sistem, bireysel hareket etme özgürlüğü tanıyarak diğer ortaklarla sorun yaşama riskini azaltmaktadır.

Ancak, bütün bunlara rağmen;

  • Şirketin birden fazla ortağı varsa ve şirket içinde huzursuzluklar yaşanıyorsa,
  • Bu huzursuzluklar aile içi ve dostluk ilişkilerine de yansıdıysa,
  • Artık sorunlar çözülemez bir noktaya geldiyse,

bazı ortaklar ayrılıp kurtulmak isteyebilir.

Ortaklıktan Çıkma Yolları

Sözleşme İle Çıkma Hakkı Tanıma Yolu

Bu gibi durumlarda başvurulabilecek birkaç yöntem mevcuttur. Bu yöntemler, genellikle sorunlar ortaya çıkmadan önce alınabilecek önlemleri ya da sorunlar yaşandıktan sonra uygulanabilecek çözümleri içerir.

Sözleşme Değişikliği

Huzursuz bir ortağın şirketle bağını kesmesi için önerilen en kestirme yol, şirket sözleşmesine çıkma hakkı tanıyan bir hüküm eklemektir. Bu hüküm şirketin kuruluş aşamasında belirlenebilir ya da mevcut sözleşmede değişiklik yapılarak eklenebilir.

Koşullu ve Koşulsuz Çıkma Hakkı

Çıkma hakkı, sözleşme koşullarına bağlı olarak verilebilir ya da koşulsuz olarak tanınabilir. Eğer çıkma hakkı koşulsuz olarak tanınmışsa, ortak herhangi bir neden belirtmeden ve herhangi bir şart yerine getirmeden şirketten çıkabilir. Çıkma hakkı belirli şartlara bağlı ise, ortak sadece sözleşmede belirtilen şartları yerine getirerek çıkabilir.

Dava ile Ortaklıktan Çıkma Yolu

Halihazırdaki şirketlerin çoğu mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu döneminde kurulmuştur. Bu nedenle, şirketlerin sözleşmelerinde genellikle çıkma hakkına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Fakat, şirket sözleşmesinde çıkma hakkına dair bir hükmün olmaması, ortağın kesinlikle şirketten çıkamayacağı anlamına gelmez. Böyle bir durumda ortağın, mahkemede dava açması gerekir. Bunu için de, ortaklıktan çıkma için haklı bir sebep sunması gerekir.

Çıkma Hakkı İçin Uzman Desteği Almayı Unutmayın

Konuyu mahkemeye gitmeden çözmek isteyen kurucular ve ortakların, şirket sözleşmelerinde çıkma hakkına dair hükümler eklemeleri faydalı olacaktır. Böyle bir hüküm eklemeden önce de;

  • Çıkan ortağın ayrılma akçesi talep etme hakkını kullanabileceğini,
  • Diğer ortakların da çıkma talebinde bulunabileceğini,
  • Her iki durumun da şirketin mali yapısını ve devamlılığını olumsuz etkileyebileceğini

göz önünde bulundurmaları gerekir. Yani, bu konuda detaylı bir müzakere yapılması ve uzman desteği alınması gerektiğini belirtmek isteriz.

Limited şirket ortaklığından nasıl ayrılırım konusunda hala merak ettiğiniz hususlar mı var? Size özel hazırladığımız danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve uzman desteği almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve Şirketler Hukuku alanında 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?