Limited Şirketlerde Pay Defteri Nasıl Doldurulur?

Limited şirketlerde pay defteri nasıl doldurulur

Limited Şirketlerde Pay Defteri Kayıtları

Limited şirketlerde pay defteri nasıl doldurulur (bundan böyle “Defter” olarak anılacaktır) diye merak ediyorsanız, bu yazımızı okumalısınız.

Genel Düzenlemeler

Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (kısaca “ETK” olarak anılacaktır) Düzenlemesi : ETK’nın 519. maddesinde düzenlenmiştir. Limited ortaklıklarca bu Defterin tutulması zorunludur. Bu defterde ortakların ad ve soyadları, pay miktarları, pay taahhütlerine ilişkin ödemeler, payların devri, intikali ve ilgili diğer değişiklikler kaydedilir. 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (kısaca “TTK” olarak anılacaktır) Düzenlemesi: TTK’nın 594. maddesinde düzenlenmiştir. Limited ortaklıklarda bu Defterin tutulması zorunludur. TTK, Deftere kaydedilmesi gereken bilgileri ETK’dan daha detaylı bir şekilde düzenlemiştir. Bu bilgiler şunlardır: 

  • Şirket ortaklarının adları veya ticaret unvanları ve adresleri,
  • Her ortağın sahip olduğu esas sermaye payının sayısı,
  • Esas sermaye paylarının devirleri ve geçişleri,
  • Esas sermaye paylarının itibarî değerleri ve grupları,
  • Esas sermaye payları üzerindeki intifa ve rehin hakları,
  • İntifa ve rehin hakkı sahiplerinin adları ve adresleri.

Defterin Tutulma Şekli

Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ Düzenlemeleri

Defterin Fiziki Özellikleri: Defter, ciltli olmalı ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olmalıdır.

Ortakların Kaydı: Her ortak defterde ayrı bir sayfada izlenir. Esas sermaye payını devralan yeni ortak da ayrı bir sayfada izlenir.

Defterin İçeriği: Deftere payların detaylı bir şekilde kaydedilmesi zorunludur. Bu kayıtlar, şirketin ortakları ve payların durumu hakkında kapsamlı bilgi sağlar.

Ortakların Deftere İlişkin Hakları

İnceleme Hakkı: TTK, şirket ortaklarına Defteri inceleme hakkı tanır. Ortaklar, Defteri inceleyebilirler. Bu hak, şirket sözleşmesi veya genel kurul kararı ile sınırlandırılamaz veya kaldırılamaz. Ortakların, Defteri incelemek için herhangi bir sebep ileri sürmeleri gerekmez.

Bu düzenlemeler, limited ortaklıklarda Defterin düzenli ve yasalara uygun olarak tutulmasını sağlar. Bu şeffaf bir yönetim sağlanmasını hedefler. Şirketler, bu kurallara uygun hareket etmeli ve ortaklarına yasal haklarını sağlamalıdır.

Limited şirketlerde pay defteri nasıl doldurulur sorusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyaçlarınıza özel çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve pay senetlerinde 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz. Kurucumuz Dr. Soner Altaş’ın “Pay Defteri” adlı kitabı ve ticari defteri, bu alandaki tek eser olarak Türkiye’de önemli bir kaynak sunmaktadır. Bu bilgiyi de dikkatinize sunarız.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?