Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti

Organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti

OSB’lerin En Üst Karar Organı : Müteşebbis Heyet (MH)

Organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti hakkında merak ettikleriniz varsa, bu yazımız Size bir fikir verebilir. Sanayinin üretim üssü olan OSB’lerin organlarından birisi MH’dir.Bu organ, işletme aşamasında genel kurul olur.

Heyetin Üye Sayısı

MH, OSB’nin en yüksek karar alma organıdır. Bu heyet, OSB’nin kuruluşuna katkıda bulunan kurum ve kuruluşların karar organlarının belirleyeceği, organlarında görevli olanlardan veya üyelerinden seçilecek 15 asıl ve 15 yedek üyeden oluşur.

OSB’nin kuruluşuna katılan her bir kurum ve kuruluşun heyetteki üye sayısı, kuruluş protokolünde katılım payı oranlarına göre belirlenir.

Üyelerin Görev Süresi

Vali hariç OSB organlarında yer alan üyeler dört yıl için seçilir. Dolayısıyla, MH üyeleri de, Vali hariç olmak üzere, dört yıl için seçilir.

Üyeliğin Düşmesi ve Yedek Üyeler

MH üyelerinin temsil ettikleri kurum ve kuruluşlardaki görev ve/veya temsiliyetleri sona erdiğinde, heyet üyelikleri de düşer. Üyelikten düşen veya ayrılan üyenin yerine, temsil ettiği kurum ve kuruluşun ön sıradaki yedek üyesi geçer.

Boşalan üyeliğe geçen yeni üye, yerine geçtiği üyeden kalan süreyi tamamlar. Vali, bu yedek üye uygulamasından istisna tutulur.

MH Üyesi Olmak İçin Gerekli Şartlar

MH üyesi olabilmek için;

  • Heyeti meydana getiren kurum veya kuruluş mensubu veya organlarında görevli olmak veya OSB’de yapı kullanma izni almış katılımcı olmak,
  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkum olmamak

şartları aranır.

Ayrıca, OSB’nin kuruluşunda yer alan mesleki kuruluşlar ve derneklerin heyetteki temsilcilerinin sanayi sicil belgesine sahip olması gerekir. Ancak, oda meclis başkanı ve yardımcıları ile oda yönetim kurulu üyeleri heyette yer aldıklarında, sanayi sicil belgesi istenmez.

Başkan ve Başkanvekili Seçimi

MH, ilk toplantısında, eğer Vali başkanlık ediyorsa, il özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı ve belediye temsilcileri hariç, bir başkan vekili seçilir. Vali başkanlık etmiyorsa, bir başkan ve bir başkan vekili seçilir.

Üyelikten Çekilmiş Sayılma Halleri

MH asıl üyeleri arasında;

  • Yönetim ve denetim kurulu üyeliklerine aday olmak istemeyenler
  • Geçerli bir mazereti olmadan ardışık üç toplantıya katılmayanlar
  • Veya bir yıl içinde yapılan toplantılara mazeretli dahi olsa katılmayan üyeler,

üyelikten çekilmiş sayılır.

Çekilmiş sayılan üye, aynı zamanda yönetim veya denetim kurulu üyesi ise, bu görevlerden de otomatik olarak ayrılmış sayılır.

Katılımcıların Heyete Dahil Edilmesi

OSB’nin onaylı parselasyon planındaki sanayi parsellerinin ve hizmet destek alanlarının toplamının üçte birinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması durumunda, katılımcıların heyete dahil edilmesi gerekir. Bu durum, yapı kullanma izni almış katılımcılar, temsil ve yetki verebilecek temsilcilerinin kendi aralarından seçeceği üyelerle en geç altı ay içinde heyette temsil edilirler.

Doluluk oranı, OSB yönetim kurulu tarafından tespit eder. Yönetim kurulu, bu bilgiyi en geç bir hafta içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na (Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü) iletir.

Heyete katılacak katılımcılar, yapı kullanma izni almış olanların veya temsilcilerinin MH başkanı veya vekilinin başkanlığında yapılacak seçimle belirlenir.

Katılımcıların seçim listesi bölge müdürlüğü tarafından hazırlanır. Seçim duyurusu, en az 15 gün önceden iadeli taahhütlü mektup, kargo veya imza karşılığı yapılır. İlk toplantıda seçim yapılabilmesi için katılımcıların salt çoğunluğu gerekmektedir. Salt çoğunluk sağlanamazsa, bir sonraki toplantının yeri ve saati duyuruda belirtilir. İkinci toplantı, ilk toplantıdan en az 7, en fazla 15 gün sonra yapılabilir. Duyuru ve toplantı günleri süre hesabına dahil edilmez.

Heyete Dahil Edilecek Katılımcı Sayısı

Seçimlerde, yapı kullanma izni almış katılımcılar arasından 7 asıl ve 7 yedek üye seçilir. Aday sayısı belirlenen üye sayısından fazla olduğunda, gizli oy ve açık tasnif yöntemi uygulanır. Seçim sonuçları başkanlık divanı tarafından tutanakla belgelendirilip heyete teslim edilir.

Diğer Kurumların Üye Sayısı ve Dağılımı

Katılımcıların heyete dahil edilmesinden sonra, diğer MH üyelerinin sayısı, kuruluş protokolünde yer alan kurum ve kuruluşların katılım paylarına göre yeniden belirlenir. Bu süreçte MH üyelerinin görev süreleri dikkate alınmaz. Yeni MH tarafından yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri, 4 yıl süreyle seçilir. Seçim sonuçları en geç 7 gün içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderilir.

Organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyacınız halinde danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. OSB Hukuku’nda 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle paydaşlarımızın hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?