Organize Sanayi Bölgesi Nasıl Kurulur?

organize sanayi bölgesi nasıl kurulur

Organize Sanayi Bölgesi Kurmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Organize sanayi bölgeleri nasıl kurulur diye merak ediyorsanız, bu yazımız Size bir fikir verebilir. Sanayinin üretim üssü olan OSB’ler, sanayicilerin üretim yapabileceği, altyapısı ve üstyapısı hazır alanlar sunarak, sanayi faaliyetlerinin belirli bir düzen ve plan dahilinde gerçekleştirilmesini sağlayan özel bölgeler olarak tanımlanabilir. OSB’lerin kurulumu, birçok aşamayı ve çeşitli yasal düzenlemeleri içeren karmaşık bir süreçtir.

I.İlk Başvuru ve Yer Seçimi

Yer seçimi talebi ve etüdü, OSB Yer Seçimi Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilir. Yer seçiminin onaylanmasının ardından, OSB sınırları dışında kalan alanların planlaması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve/veya ilgili belediye tarafından bir yıl içinde tamamlanır. Bu sürecin yöntem ve kuralları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından birlikte belirlenir.

II.OSB’nin Kuruluşu

II.1.OSB Kuruluşunda Yer Alabilecek Kurum ve Kuruluşlar

OSB yer seçimi kesinleşen bölgede;

  • Büyükşehir belediyesi, il belediyesi, ilçe belediyesi, belde belediyesi,
  • Sanayi odası; eğer bu mevcut değilse ticaret ve sanayi odası; o da yoksa ticaret odası,
  • İl özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı,
  • Eğer bölge herhangi bir belediye sınırı içinde değilse il belediyesi, ilçe belediyeleri ve bu ilçelerdeki odalar,

Vali’nin uygun görüşüne dayanarak OSB kuruluşunda yer alabilir.

OSB kuruluşunda, yer seçimi kesinleşmiş alanda 5174 sayılı Kanuna göre kurulan sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası, eğer bu da yoksa ticaret odasının bulunması gereklidir.

İhtisas OSB’lerde, ilgili mesleki kuruluşların ve teşekküllerin sanayi sicil belgesine sahip temsilcileri, talepleri durumunda müteşebbis heyete dâhil edilebilirler.

II.2.OSB’nin Tüzel Kişilik Kazanması

OSB kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve Vali tarafından imzalanan kuruluş protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığında ve sicile kaydedildiğinde, OSB tüzel kişilik kazanır.

Özel OSB’lerin tüzel kişilik kazanabilmesi için;

a) OSB’yi kuran gerçek veya tüzel kişilerin adına taşınmazın kayıtlı olduğunu gösterir tapu bilgileri,

b) Tapu bilgileri doğrultusunda beyan edilen taşınmazın OSB Yer Seçimi Yönetmeliğine uygunluğu ve OSB sınırının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanması,

şartları sağlanmalıdır.

II.3.OSB Katılım Payları ve Kuruluş Protokolü

OSB kuruluş protokolü onaylanmadan önce, OSB’ye katılacak kurum ve kuruluşların, müteşebbis heyette bulunacak her bir temsilci için 100.000,00 Türk lirası tutarında bir meblağı, il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı adına açılmış banka hesabına yatırmaları zorunludur.

100.000,00 Türk lirası olan bu alt sınır, her takvim yılının başında bir önceki yılın yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

Bu şekilde yatırılan meblağ, OSB tüzel kişilik kazandığında OSB’ye devredilir. Islah OSB’lerde ise bu meblağ, ıslah OSB tüzel kişiliği verildiği anda OSB’ye devredilir.

Bakanlık tarafından belirlenen formata uygun kuruluş protokolü, kurucu ortakların katılım paylarını ve üye isimlerini içeren yetkili organ kararları, müteşebbis heyet ve yönetim kurulu kararı ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulmalıdır. Onay sonrası OSB’ye sicil numarası verilir. Kuruluş protokolü değişiklikleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın izniyle yapılabilir.

II.4.OSB Türünü Değiştirme

OSB’lerin kuruluş aşamasında karma ya da ihtisas olarak belirlenen türü, müteşebbis heyet veya genel kurul kararı ile değiştirilebilir. Ancak, bu değişiklik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayını gerektirir.

III. OSB’nin Terkini

Tüzel kişilik kazanan OSB’ler, kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde kamulaştırma işlemlerine başlamalı ve iki yıl içinde uzlaşılamayan parseller için tespit ve tescil davası açmalıdır. Aksi halde, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 10. maddesinde belirtilen süreler içinde bedel ödemeyen OSB’lerin tüzel kişilikleri, tasfiye süreci başlatılarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resen terkin edilebilir. Tasfiye işlemlerinde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri kıyasen uygulanır.

Organize sanayi bölgesi nasıl kurulur sorusu ile ilgili hale merak ettiğiniz konular varsa, detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. OSB Hukuku’nda 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle paydaşlarımızın hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?