Organize Sanayi Bölgesi Terimleri

Organize sanayi bölgesi terimleri

OSB Terimleri

Organize sanayi bölgesi terimleri ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz. OSB’lere ilişkin temel terimleri aşağıda Sizin için başlıklar halinde ele aldık.

Organize Sanayi Bölgesi

Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgeleridir. Kısaltması “OSB”dir.

OSB Türleri 

  • Islah OSB: 1/7/2017 tarihinden önce mer’i plana göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanların ıslah edilmesi suretiyle oluşacak OSB’dir.
  • İhtisas OSB: Aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dâhil alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB’dir.
  • Karma OSB: Farklı sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB’dir.
  • Özel OSB: 4562 sayılı Kanunun 26’ncı maddesine göre kurulan OSB’dir.
  • Yeşil OSB: Kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan; çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standardları Enstitüsü tarafından sertifikalandırılan OSB’lerdir.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu

OSB’ler arası uygulama birlikteliği ve iş birliğini sağlamak, dayanışmayı temin etmek, OSB’lerin sorunlarının çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmak ve çalışmalar yapmak, Bakanlık ile OSB’ler arasında koordinasyonu sağlamak ve Bakanlıkça verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan bir özel hukuk tüzel kişiliğidir. Kısa adı “OSBÜK”tür.

Ortak kullanım alanları

OSB’nin amaçlarına uygun şekilde faaliyet göstermesini teminen, OSB alanı içinde planlanan ve tasarrufu OSB’ye ait yollar, altyapı ve enerji hatları ve sağlık koruma bandı hariç, OSB’nin mülkiyet ve tasarrufunda bulunan sosyal, idari, teknik hizmet ve altyapı alanları ile park alanlarıdır.

OSB alanı

Yer seçimi sonucunda sınırları tasdik edilmiş alanlar ile onaylı sınır kapsamında belirlenen alanların bütünüdür.

Katılımcı

OSB’lerde, bir işletmenin kurulması için parsel tahsisi veya satışı yapılanlar ile maliki bulunduğu parselde üretimde bulunan veya bulunmayı taahhüt eden ve 4562 sayılı Kanunun amacına uygun faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi ile finansal kiracıdır.

Katılma payı

OSB’nin oluşumuna katılan kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanacak tutardır.

Katılma payı oranı

Katılma payının OSB kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşlarca karşılanması taahhüt edilen ve % 6’dan az olmayan oranlardır.

Kiracı

Katılımcının tesisini, bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun biçimde kiralayan gerçek veya tüzel kişidir.

Abone

OSB’de, altyapı hizmetlerini kullanan katılımcıyı veya diğer kişilerdir.

Asma kat

Sadece ait olduğu kattan ulaşılan, bulunduğu katın alanının 1/3’ünden az ve 3/4’ünden fazla yapılamayan, iç yüksekliği 2.40 metreden az olmayan kattır.

ÇED

Çevresel Etki Değerlendirmesinin kısaltmasıdır.

Finansal kiracı

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında finansal kiralamayı kabul eden gerçek veya tüzel kişidir.

Finansal kiralama şirketi

6361 sayılı Kanun kapsamında kurulan finansal kiralama şirketleridir.

Giriş yapısı

Sanayi parsel büyüklüklerine göre belirlenen ve içerisinde güvenlik, bekleme salonu, ıslak hacim ve benzeri mekanlarının bulunduğu yapıdır.

Hazırun cetveli

OSB’deki yapı kullanma izni alan katılımcıları gösteren tablodur.

Hizmet ve destek alanları

Küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık sektörlerinde katılımcı veya katılımcının ya da OSB’nin kiracısı olarak faaliyet gösterilen alanlardır.

İmar komisyonu

İmar planları ve değişiklik tekliflerinin değerlendirilmesi için Bakanlık makam onayı ile kurulan, çalışma usul ve esasları Bakanlık düzenlemeleri çerçevesinde belirlenen komisyondur.

Onaylı sınır

OSB’nin faaliyetleri için zorunlu olan ve Bakanlığın uygun gördüğü, teknik altyapılara ilişkin tesis ve bağlantı hatları ile teknik donatı alanlarının yer aldığı, yer seçimi sonucunda sınırları tasdik edilmiş OSB alanları dışındaki OSB alanlardır.

OSB imar planı şartnamesi

OSB imar planı tekliflerinin hazırlanma usul ve esaslarını düzenleyen şartnamedir.

Plan/Proje/Harita Müellifi

OSB sınırları içinde, OSB Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen özel şartlara ve mevzuata uygun olarak hazırlanan plan ve projeleri, uzmanlık konularına göre hazırlayan ve uygulayan OSB personeli ile imar mevzuatı çerçevesinde müellif olarak kabul edilen Plan/ Proje/Harita Müellifidir.

Organize sanayi bölgesi terimleri, hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyaçlarınıza özel çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, OSB’lere ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft’a üye olabilirsiniz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?