OSB’nin Yönetim ve Temsil Organı : Yönetim Kurulu (YK)
Organize sanayi bölgesi yönetim kurulu hakkında merak ettikleriniz varsa, bu yazımız Size bir fikir verebilir. OSB’lerde bulunması zorunlu olan organlardan birisi YK’dır. Bu organ, OSB’yi idare ve temsil eder.
YK Üye Sayısı
Müteşebbis heyetin görev süresi devam eden OSB’lerde, YK, müteşebbis heyetin seçtiği, aralarından en az dört üyenin bulunduğu toplam 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur.
Müteşebbis heyetin görev süresi sona ermiş ve genel kurula geçmiş OSB’lerde, genel kurulun karar alması şartıyla, YK üye sayısı en az 5, en fazla ise 11 olarak belirlenebilir.
YK üyelerinin seçiminde oyların eşitliği durumunda kuraya başvurulur.
Katılımcıları müteşebbis heyete dahil olan ve genel kurula geçiş yapmasına rağmen müteşebbis heyet ile devam eden OSB’lerde ise, YK üyelerinin en az üçü, yapı kullanma izni almış katılımcılar arasından seçilir.
Üyelerin Görev Süresi
Vali hariç OSB organlarında yer alan üyeler dört yıl için seçilir. Dolayısıyla, YK üyeleri de, Vali hariç olmak üzere, dört yıl için seçilir.
Üyeliğin Düşmesi ve Yedek Üyeler
YK üyelerinin temsil ettikleri kurum ve kuruluşlardaki görev ve/veya temsiliyetleri sona erdiğinde, YK üyelikleri de düşer. Üyelikten düşen veya ayrılan YK üyesinin yerine, temsil ettiği kurum ve kuruluşun ön sıradaki yedek üyesi geçer.
Herhangi bir sebeple YK üyeliğinin boşalması halinde; müteşebbis heyet aşamasında olan OSB’lerde, boşalan üyenin yerine mensup olduğu kurumun ilk sıradaki yedek üyesi, katılımcılar tarafından veya genel kurulca seçilen üyelerde ilk sıradaki yedek üye, genel kurulunu yapmış ve müteşebbis heyetin sona erdiği OSB’lerde ise sıradaki yedek üye geçerek kalan süreyi tamamlar.
Kurulun toplantı yeter sayısını kaybetmesi halinde ise; boşalan üyeliklere, gecikmeksizin sırasıyla yeteri kadar yedek üye kalan YK üyeleri tarafından çağrılır.
Boşalan üyeliğe geçen üye, yerine geçtiği üyeden kalan süreyi tamamlar. Vali, bu yedek üye uygulamasından istisna tutulur.
YK Üyesi Olmak İçin Gerekli Şartlar
YK üyesi olabilmek için;
- Müteşebbis Heyeti meydana getiren kurum veya kuruluş mensubu veya organlarında görevli olmak veya OSB’de yapı kullanma izni almış katılımcı olmak,
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkum olmamak
şartları aranır.
Başkan ve Başkanvekili Seçimi
YK, ilk toplantısında kendi içinden bir başkan ve bir başkan vekili seçerek görev bölümü yapar. Bölge müdürü, YK başkanı veya başkan vekili olamaz.
Üyelikten Çekilmiş Sayılma Halleri
- Geçerli bir mazereti olmadan üst üste yapılan üç toplantıya
- Veya mazereti olsa dahi altı ay içinde yapılan toplantıların en az yarısına
katılmayan üyeler, üyelikten çekilmiş sayılır.
OSB’nin Temsil ve İlzamı
OSB’ler, YK başkanı veya başkan vekili tarafından temsil edilir. OSB ile ilgili tüm resmi işlemler ve yazışmalar, YK başkanı veya vekili ile birlikte bir YK üyesi veya yetkilendirilmişse bölge müdürü tarafından imzalanır.
Temsil Yetki Belgesi
YK tarafından belirlenen temsil ve ilzama yetkili üyelerin işlem yapma yetkisi, yetki belgesinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanması ile yürürlüğe girer. Yetki belgesi 4 yıl geçerlidir ve temsilci değişikliği durumunda en geç 15 gün içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bildirilerek yenilenir. Yenilenen yetki belgesi onaylandığı tarihten itibaren kalan süre için geçerlidir.
OSB YK Toplantıları
Asgari Toplantı Sayısı
OSB’lerde YK toplantıları en az ayda iki kez yapılır. Toplantı çağrısı, başkan veya başkanın bulunmadığı durumlarda başkan vekili tarafından yapılır. Bu durumda, OSB’lerde her sene en az 24 adet YK toplantısı yapılmış olması gerekir.
Toplantı ve Karar Yetersayıları
YK, salt çoğunluk ile toplanır ve karar alır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyuna itibar edilir. YK toplantıları, OSB’de yapılır. Alınan kararlar, YK karar defterine işlenir. Verilen karara karşı olan üyeler, karşı olma sebeplerini kararın altına yazarak imzalar.
OSB YK Yetki Devri
YK, gerekli hallerde yetkilerinden bazılarını başkan veya başkan vekiline, üyelerinden bir veya birkaçına veya bölge müdürüne devredebilir. Yetki devri, kurulun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Organize sanayi bölgesi yönetim kurulu hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyacınız halinde danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. OSB Hukuku’nda 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle paydaşlarımızın hizmetinizdeyiz.