OSB : Organize Sanayi Bölgesi
OSB açılımı nedir diye merak ediyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz.
OSB’nin Tanımı
OSB, “Organize Sanayi Bölgesi” için kullanılan kısaltmadır. Organize Sanayi Bölgesi, belirli bir alanda, genellikle birden fazla sanayi işletmesinin bir arada bulunduğu, altyapı ve destek hizmetlerinin ortak olarak sağlandığı, sanayi üretiminin yoğun olarak yapıldığı bir bölgedir.
Yasal tanımıyla, organize sanayi bölgesi, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgelerini ifade eder.
Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi kesinleştirilen alandaki büyükşehir belediyesi, il belediyesi, ilçe belediyesi, belde belediyesi, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa göre kurulan sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası, o da yoksa ticaret odası, il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, konuyla ilgili mesleki kuruluş ve teşekküllerin temsilcileri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uygun görüşüne istinaden Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunda yer alabilir. Organize Sanayi Bölgesi kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve Vali tarafından imzalanmış kuruluş protokolünün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanması ve sicile kaydı ile Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazanır.
Organize Sanayi Bölgesi kuruluş protokolü onaylanmadan önce, Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşuna katılacak kurum ve kuruluşların, müteşebbis heyette bulunduracakları her bir temsilci için yüzbin Türk lirasından az olmamak üzere belirleyecekleri meblağı, il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı adına açılan banka hesabına yatırmaları zorunludur. Yüzbin Türk lirası olan alt sınır, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu şekilde il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı hesabına yatırılan meblağ, Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazandığında Organize Sanayi Bölgesi’ne devredilir. Islah Organize Sanayi Bölgesinde ise söz konusu meblağ, ıslah Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği verildiği anda Organize Sanayi Bölgesine devredilir.
Tüzel kişilik kazanan Organize Sanayi Bölgelerinden, kuruluş tarihinden itibaren altı ay içerisinde kamulaştırma işlemlerine başlayıp, iki yıl içerisinde uzlaşılamayan tüm parseller için tespit ve tescil davası açmayan veya tüm parseller için açılan davalar neticesinde Kamulaştırma Kanununun 10’uncu maddesinde belirtilen süreler içerisinde bedeli ödemeyen Organize Sanayi Bölgelerinin tüzel kişilikleri, tasfiye süreci başlatılarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resen terkin edilebilir.
OSB açılımı nedir sorusu hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri Hukuku ile ilgili içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşabileceğiniz Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.