OSB Kamulaştırma Nasıl Yapılır?

osb kamulaştırma nasıl yapılır

Organize Sanayi Bölgesi’nde Kamulaştırma İşlemleri

OSB kamulaştırma nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu yazımızı okumalısınız. Organize sanayi bölgeleri, sanayinin uygun alanlarda yapılandırılmasını sağlamak, düzensiz sanayileşme ve çevresel sorunları engellemek, kentleşmeyi düzenlemek, kaynakları verimli kullanmak, bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanmak, sanayi türlerini belirli bir plana göre yerleştirip geliştirmek amacıyla, onaylanmış arazi parçalarının imar planlarındaki oranlara uygun şekilde ortak kullanım alanları, hizmet ve destek birimleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılarak planlı bir biçimde ve belirli sistemler çerçevesinde sanayiye ayrılan alanlardır.

Bu bölgeler, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulup planlanarak işletilen ve kaynak kullanımında etkinliği hedefleyen mal ve hizmet üretim alanlarıdır.

Kamulaştırma ve Kamu Arazilerinin Edinimi

Kamu Yararı Kararı Almak İçin Gerekli Belgeler

Kamulaştırma için gerekli kamu yararı kararı;

  • Organize sanayi bölgesinin tüzel kişilik kazanmasından veya ilave alan yer seçim talebinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra alınan müteşebbis heyet veya genel kurul kararı,
  • Yer seçimi kesinleşmiş alan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygun görülen teknik altyapılar için 1/5000 veya 1/2000 ölçekli mahalli kadastro müdürlüğünce onaylı kadastral pafta,
  • Organize sanayi bölgesi alanı içindeki parsellerin takyidat durumlarını içeren parsel listesi

ile birlikte organize sanayi bölgesi yönetim kurulunun başvurusu üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilir.

Kamulaştırma İşlemlerini Yürütecek İdare

Organize sanayi bölgesi, kamulaştırma işlemlerini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı aracılığıyla gerçekleştirebilir. Kamulaştırma işlemlerini yürütecek idare, 2942 sayılı Kanun uyarınca oluşturduğu kıymet takdir ve uzlaşma komisyonlarına Organize sanayi bölgesinden en az bir üye görevlendirilmesini talep eder. Belirlenen süre içinde görevlendirme yapılmadığı takdirde, ilgili idare, komisyon üyelerini kendi bünyesinden seçer.

Kamulaştırma Bedelini Kim Öder?

Arazinin mülkiyetinin edinilmesi ile ilgili yapılan masraflar ve arazi bedeli ödeme yükümlülüğü, organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine aittir. Kamulaştırma işlemlerinde 2942 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Kamu Arazilerinin Bedelsiz Tahsisi

Organize sanayi bölgesi alanında Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait araziler bulunması durumunda; bu araziler, talep edilmesi ve başka bir engel bulunmaması halinde, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 2. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki illerde bedelsiz olarak devredilir.

Diğer illerde ise 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63. maddesinde belirtilen değerler üzerinden peşin veya taksitle ödenmek üzere organize sanayi bölgesine satılır.

OSB kamulaştırma nasıl yapılır sorusu ile ilgili hale merak ettiğiniz konular varsa, detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Organize Sanayi Bölgeleri Hukuku’nda 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle paydaşlarımızın hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?