Organize Sanayi Bölgelerinde Kamulaştırma İşlemleri
OSB kamulaştırma nasıl yapılır sorusunun cevabını kısaca bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kamulaştırma ve Kamu Arazilerinin Edinilmesi
Kamu Yararı Kararı
Kamulaştırma için gerekli kamu yararı kararı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilir. Bakanlığın bu kararı verebilmesi için;
Organize Sanayi Bölgesi’nin tüzel kişilik kazanmasını veya ek alan seçimi talebinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmasını takiben, müteşebbis heyet veya genel kurul kararı alınır.
Yer seçimi kesinleşen alan ile bölgenin gerçekleşebilmesi için zorunlu olan ve Bakanlığın uygun gördüğü teknik altyapılarla ilgili alanlar için 1/5000 veya 1/2000 ölçekli mahalli kadastro müdürlüğünce onaylı kadastral pafta ve Organize Sanayi Bölgesi alanı içinde kalan parsellerin takyidat durumlarını içeren, parsel listesi hazırlanır.
Sayılan belgelerle birlikte yönetim kurulu tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulunulur.
Kamulaştırma İşlemleri
Organize Sanayi Bölgesi, kamulaştırma işlemlerini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı aracılığıyla gerçekleştirebilir. Kamulaştırma işlemini yürütecek olan idare, 2942 sayılı Kanun’a göre kıymet takdir ve uzlaşma komisyonlarında Organize Sanayi Bölgesinden en az bir üye görevlendirilmesini talep eder. Bu süre zarfında görevlendirme yapılmaması durumunda, ilgili idare komisyon üyelerinin tamamını kendi içinden belirler.
Kamulaştırma Giderleri
Arazi mülkiyetinin edinilmesi ile ilgili masraflar ve arazi bedelinin ödenmesi yükümlülüğü Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine aittir.
Kamulaştırma Hükümleri
Kamulaştırma işlemlerinde 2942 sayılı Kanun’un hükümleri uygulanır.
Hazine Arazilerinin Bedelsiz Devri
Organize Sanayi Bölgesi sınırları içinde Hazine’ye veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait araziler bulunması durumunda, bu araziler, talep edilmesi ve herhangi bir sakınca olmaması halinde, 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 2. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olan illerde bedelsiz olarak devredilir.
Diğer illerde ise, 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63. maddesinde belirtilen harca esas değerler üzerinden peşin veya taksitle ödeme şartıyla Organize Sanayi Bölgesine satılır.
Özel Mülkiyetteki Arazileri Rızaen Satın Alma veya Kamulaştırma
Seçilen alanda özel mülkiyetteki araziler bulunması durumunda, bu araziler rızaen satın alma veya kamulaştırma yoluyla edinilir. Bu tür taşınmazlar için 2942 sayılı Kanun’un hükümleri geçerlidir. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde belirtilen noter tasdikli taahhütnameyi sunarak aynı Yönetmelikte belirtilen şart ve sürelerde yatırım yapmayı taahhüt eden parsel sahiplerine, kamulaştırma yapılmadan seçilen alanda Organize Sanayi Bölgesi tarafından yer verilebilir.
Buradaki süre, yatırım için gerekli asgari altyapının tamamlanmasıyla başlar. Belirlenen süre içinde taahhüdünü yerine getirmeyenlerin taşınmazları kamulaştırılır.
Acele Kamulaştırma
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenen alanlarda, acele kamulaştırma kararı çerçevesinde, mahkemece belirlenen taşınmaz bedelinin banka hesabına yatırılması ve acele el koyma kararı verilmesinin ardından, yatırımların zamanında yapılabilmesi için imar planının kesinleşmesinden sonra Organize Sanayi Bölgesi tarafından altyapı inşaatı ve tahsis işlemleri gerçekleştirilebilir.
Onaylı imar planına göre Organize Sanayi Bölgesi tarafından yatırım için ruhsat ve izinler verilebilir. İlgili alanlara ait parselasyon planı, mülkiyetin Organize Sanayi Bölgesi adına tescilinden sonra hazırlanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayına sunulur.
OSB kamulaştırma nasıl yapılır sorusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyaçlarınıza özel çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgelerine ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft’a üye olabilirsiniz.