Ticaret Unvanı ve İşletme Adı ile İlgili Düzenlemeler
Ticaret unvanı nedir örnek arıyorsanız, bu yazımızı okumalısınız. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun unvana ilişkin düzenlemelerini aşağıda Sizin için özetledik.
Gerçek ve Tüzel Kişilerin Unvan ve İşletmelerini Tescil Ettirme Zorunluluğu
- Her tacir, bir unvan belirlemeli ve kullanmalı, aynı zamanda işletmesini ve unvanını tescil ettirmelidir.
- Her tacir, kullanacağı unvanı ve bununla birlikte atacağı imzayı ilgili müdürlüğe bildirmek zorundadır. Eğer tacir tüzel kişi ise, unvanla birlikte, unvanı kullanmaya yetkili kişilerin imzaları da müdürlüğe iletilmelidir.
Unvanın Şekli
- Gerçek kişi tacirlerin unvanı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun hükümlerine uygun ekler ile kısaltma yapılmadan, kişinin adı ve soyadından oluşmalıdır.
- Vakıflar, dernekler ve özel hukuk düzenine göre ticaret yapan kamu tüzel kişileri, faaliyet gösterdikleri alana bağlı olarak isimlerini unvan olarak kullanırlar.
- Kamuya yararlı dernekler ve kamu görevi yapan vakıfların işlettiği tüzel kişilik olmayan ticari işletmelerin unvanları, kendilerini işleten tüzel kişinin adı ve işletme konusunu belirten kelimelerle yapılır.
- Donatma iştirakinin unvanı, ortaklardan en az birinin adı ve soyadını ya da denizcilik alanında kullanılan geminin adını içermelidir. Bu adlar kısaltılamaz ve unvanın içinde, donatma iştirakini gösteren bir ibare de yer almalıdır.
- Kollektif şirketlerin unvanı, ortakların adı ve soyadını ya da en az birinin ismini içermeli ve “kollektif şirket” ibaresini de barındırmalıdır.
- Adi veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin unvanı, komandite ortakların adı ve soyadını içermeli ve “adi komandit şirket” ya da “sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket” ibaresi bulunmalıdır. Komanditer ortakların adı, soyadı ya da unvanı, bu şirketlerin ticaret unvanlarında yer almaz.
- Anonim, limited ve kooperatif şirketler, ticaret unvanlarını serbestçe seçebilirler, ancak “anonim şirket”, “limited şirket” veya “kooperatif” ibareleri unvanda yer almalıdır. Ayrıca, gerçek kişi adı yer alıyorsa, şirket türü kısaltmalarla yazılamaz.
- Her şube, bağlı olduğu merkezin unvanını kullanarak, şube olduğunu belirtmek zorundadır. Merkezi yurt dışında bulunan bir işletmenin Türkiye şubesinin unvanında, merkezin adı, şubenin bulunduğu yer ve şube olduğu ifade edilmelidir.
Unvana İlişkin Ortak Hükümler
- Bir unvan, başka bir unvandan ayırt edilebilmesi için gerekli eklemelerle birlikte tescil edilebilir. Bu durum, şube unvanlarını da kapsar.
- Tacirin kimliği, işletmesinin büyüklüğü, önemi ve finansal durumu hakkında yanlış bir izlenim oluşturmamak şartıyla, unvana işletme özelliklerini belirten ekler yapılabilir. Bu ekler, gerçek ve kamu düzenine uygun olmalıdır.
- Gerçek kişi tacirlerin farklı faaliyet alanlarına sahip birden fazla ticari işletmesi varsa, her işletme için unvana ayırt edici eklemeler yapılmalıdır.
- Gerçek kişiler, yalnızca ticaret yapmalarına dayanarak ticaret unvanlarına bir şirket imajı verecek eklemeler yapamazlar.
- “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Milli” gibi kelimeler, ticaret unvanlarında ancak Cumhurbaşkanının onayı ile kullanılabilir.
- Bir tacirin adı değişirse veya yetkili makamlar tarafından adı değiştirilirse, unvan değiştirilmeden eski haliyle kalabilir.
- Kollektif veya komandit şirkete yeni ortaklar katıldığında veya donatma iştirakine ortaklık değişiklikleri olduğunda unvan değişmeden aynı şekilde kalabilir. Bir ortak vefat ederse, mirasçıları onun yerine geçerek şirketin devamını kabul edebilir, ya da ayrılmak istediklerini yazılı olarak bildirirlerse, şirket unvanı değişmeden kalabilir. Ayrılan ortağın adı da, yazılı izinle unvanında yer alabilir.
Ticaret Sicili Müdürlüğüne Bildirim
Bir unvanın tescil edilmediği ya da kanuna aykırı tescil edildiği veya kullanıldığı tespit edilirse, tüm mahkemeler, kamu görevlileri, odalar, noterler ve Türk Patent ve Marka Kurumu durumu ilgili ticaret sicili müdürlüğüne ve para cezası uygulamaya yetkili makamlara bildirmekle yükümlüdür.
İşletme Adı
İşletme sahiplerinden bağımsız olarak, yalnızca işletmeyi tanıtan ve benzer işletmelerden ayırt edilmesini sağlayan adlar, sahipleri tarafından tescil ettirilmelidir. Tescil edilen işletme adlarına yönelik olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun unvana ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır.
Ticaret unvanı nedir örnek hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şirketler Hukuku alanında verdiğimiz eserler ve 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size en iyi hizmeti sunmaya hazırız. Ayrıca, şirketlere ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne göz atabilirsiniz.